miércoles, mayo 17, 2017

LIMOUSIN, ORADOUR SUR GLANE, DESISTIMENT ANYS 40

El 10 de juny de 1944 mentre la segona guerra mundial estava focalitzada en la Normandia uns quants nazis van entrar en aquest poble, perdut al mig de la Limousin.

Van assassinar a 642 persones, gairebé tothom del poble, només aquells que estaven en aquest moment ficats en els boscos profunds dels voltants es van salvar, els nazis es van confondre de població, buscaven en veritat Oradour sur Vayres en lloc d'Oradour sur Glane (a uns 25 km), els acusaven de ser dipòsit d'armes maquis i de recolzar als aliats.

Per mostrar al món que l'horror no va ser inventat van decidir deixar el poble tal qual, podem veure l'equilibri vertical del que queda, la catenària del tramvia dels anys 40 i fins i tot una gasolinera de l'època (cilindre oxidat de peu).

A causa d'aquesta fixació per la repressió d'Europa oriental que va existir, en el cementiri no posa que van ser els nazis els assassins sinó els alemanys, primera vegada que veig una nacionalitat explícitament posada com a culpable de la mort i no per un grup o subconjunt d'ell...la història mai s'oblida i tu ho vas fer...